Покана за участие в Български географски фестивал – Бургас 2024

Български географски фестивал - Бургас 2024

На 27 и 28 април 2024 г. за девети път ще се проведе Българският географски фестивал – национално събитие за популяризиране на науките за Земята сред учениците от цялата страна. След успешното домакинство на ГГФ през миналата година в София тази година домакин на фестивала ще бъде град Бургас. Нашият факултет отново е основен съорганизатор на проявата (заедно с Българското географско дружество и Географ БГ), а филиалът на СУ в Бургас и Община Бургас са нашите местни партньори.

Какво ще се случи на Фестивала?

Както всяка година фестивалната програма ще включи интерактивни и практически състезания за ученици и студенти: отборно състезание „Географиада“, индивидуално състезание „Разходка с изненади“ и индивидуално онлайн състезание за дигитални картографски умения „Фестивален мапатон“ (който ще се проведе няколко дни преди самия фестивал); географски куиз за студенти (отборно състезание); сесии от презентации на учени и именити пътешественици; географски изложби; дейности за професионална квалификация на учители; организиране на тематични щандове с книги, атласи, сувенири и т.н.; представяне на образователните възможности за висше образование в сферата на науките за Земята; обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители, за студенти и за любители на географията и много тематични географски изненади и забавни моменти.

Как може да участвате?

Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание). Някои от събитията ще бъдат с ограничен брой места, заради което ще се изисква допълнителна регистрация. Подробности за тези събития ще бъдат публикувани в сайта на Географ БГ и във Facebook групата на Фестивала. Срокът за регистрация е 31 март 2024 г. (в сайта на Географ БГ).

Кои са организаторите?

Съорганизатори на Фестивала са Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Община Бургас, Филиал на ​СУ „Св. Климент Охридски“ в Бургас, ​Българско географско дружество и Географ БГ.

Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. д-р Румен Пенин (председател), проф. д-р Климент Найденов (декан на ГГФ), Михаил Ненов (зам.-кмет на община Бургас), проф. д-р Теодор Седларски (директор на Филиал на СУ в Бургас), доц. д-р Стелиян Димитров (председател на БГД), доц. д-р Димитър Желев (съосновател на Географ БГ), доц. д-р Евгения Сарафова (съосновател на Географ БГ), проф. д-р Стоян Недков (зам.-директор на НИГГГ на БАН), проф. д-р Димитър Симеонов, доц. д-р Георги Бърдаров, доц. д-р Галин Петров, доц. д-р Мария Петрова, гл. ас. д-р Антонина Атанасова, гл. ас. д-р Калоян Цветков, д-р Димитър Атанасов, ас. Кирил Николов, ас. Лидия Семерджиева, учители и студенти, участващи като доброволци.

Партньори на фестивала са НИГГГ на БАН, катедра „География“ на ИФ на ​​​​​ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“​​​​​, Фондация „Красива наука“, Издателство Klett, Издателство „Атласи“​​​​​, Science-Smart School of Sofia (Izzi Science for Kids), ПК „Мусагена“, ФСС към ГГФ на СУ, National Geographic, Национален университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“, Фондация „ЛОПС“​​​​​, „Гео Адвенчърс“ ЕООД, APECS България и др.